Скандинавський дизайн не потребує реклами, а в останні роки переживає черговий сплеск популярності по всьому світу. Багато студії і виробники з різних країн залюбки представляють нові колекції, виконані саме у традиціях датських, фінських і шведських дизайнерів. Тим більш актуальний скандинавський дизайн для сусідніх регіонів, що мають схожі кліматичні та культурні умови.

Скандинавським дизайнерам вдалося створити дуже психологічно комфортні інтер’єри, повні плавних ліній і природних матеріалів. Вони бачать красу в простих і буденних речах, черпаючи натхнення в природі та навколишньому світі, недаремно, будь-фінський котедж або будинок, розташований таким чином, щоб вийшов гарний вид з вікон на навколишній ландшафт, а не на подвір’я сусіда. При цьому, інтер’єри виходять не відірвані від реалій, а комфортні і враховують повсякденні побутові потреби звичайної сім’ї.

Одна з найбільш характерних рис скандинавських, в особливості шведських, інтер’єрів — безкомпромісний, арктичний білий колір. Тому якщо перед вами білі меблі на тлі білих стін і підлоги, можна з упевненістю сказати, що мова йде про шведський дизайн. В інших країнах Скандинавії любов до білосніжним інтер’єрів носить не настільки радикальний характер, проте також переважають приглушені, вишукані відтінки. Так, наприклад, замість жовтого, швидше за все, буде використана неяскрава охра.

Ще одна не менш яскрава риса, яку варто повчитися у північних дизайнерів — вміння залишати просторові паузи і цінувати вільний, нічим не заповнений простір.

Європейський дизайнер, напевно повісив би на стіну над диваном картину або постер, але скандинави спокійно залишають стіну вільною, не відчуваючи при цьому ніякого дискомфорту. Світла колірна гамма і вміння залишати вільне місце роблять навіть невеликі по площі скандинавські квартири візуально просторими, наповненими світлом і повітрям.

Другою великою любов’ю після білого кольору для кожного скандинавського дизайнера, без сумніву, є натуральне дерево. Дерево для них добре саме по собі, без різьблення, фарби і лаку, причому, зазвичай використовуються місцеві породи деревини: ялина, сосна і т. п. З дерева виготовляється не тільки меблі, але і архітектурні елементи, так що, цілком реально натрапити на скандинавський інтер’єр, повністю оброблений дерев’яними панелями, як класична фінська сауна.

Досить специфічною особливістю скандинавського дизайну є підхід до оформлення віконних прорізів, який в нашому уявленні фактично відсутній. У Данії, Фінляндії і Швеції в принципі не прийнято вішати на вікна штори, що для багатьох здається дивним і незатишним. Тим не менш, вікна не залишаються без уваги, а на підвіконня обов’язково ставлять красиві світильники, інтер’єрні аксесуари і вішають декоративні підвіси і гірлянди.

Окремої згадки заслуговують предмети меблів, створені скандинавськими дизайнерами. Починаючи з 1920-х років в епоху модернізму, предмети, створені Альваром Аалто, Ееро Сааринена, Хансом Вегнером, Арне Якобсеном, Вернером Пантоном і багатьма іншими дизайнерами увійшли в золотий фонд світового дизайну.

Говорячи про відмінні особливості скандинавської меблів, можна відзначити їх простоту, функціональність і достаток гнутих і обтічних ліній. Дизайнери північних країн люблять відкриті полички, фактурний текстиль, різноманітні хутряні пледи, в’язані подушки і шкури. При всій цій навмисній лаконічності, аксесуари відрізняються дуже незвичайними формами і несподіваним дизайном, варто тільки поглянути, наприклад, на миску у вигляді калюжі або вішалку-парасольку.

Скандинави з дитинства привчені не тільки до споглядання природи, але і до дивних предметів в інтер’єрі, варто тільки згадати незвичайні іграшки для малюків з IKEA або крісла, на яких потрібно сидіти на колінах, і які використовуються в школах Норвегії.

Скандинавський стиль, без сумніву, один з найбільш яскравих явищ у світовому дизайні, у якого багато чому можна навчитися і який відмінно підходить для повсякденного використання, а не тільки на милування в стінах інтер’єрного салону.

Без коментарів
Опублікувати коментар
Name
E-mail
Website